Vandkunst skal bidrage til ro og livskvalitet

Syv store springvand i bronze indviet på Grønttorvet i Valby, hvor kunstværket skal bidrage til trivsel og oplevelser i den nye bydel

Lyden af det rislende vand fra de syv springvand i bronze skal skabe både ro og velvære for at bidrage yderligere til livskvaliteten i Københavns nye, grønne boligområde, der de seneste år er spiret op i Valby.

Den konklusion var både adm. direktør Hans-Bo Hyldig fra projektudviklerkoncernen FB Gruppen, der har stået for opførelsen af de 3.000 nye boliger på Københavns historiske Grønttorv i Valby, og billedhugger Veo Friis Jespersen enige om.

De talte begge torsdag eftermiddag ved præsentationen af hendes nye kunstværk, der har fået god plads på det åbne areal mellem Magnolia Hus og Grønttorvsparken, som ligger centralt i den nye, grønne bydel, hvor 5.000 beboere er flyttet ind.

 

Et slynget vandløb

”The seven fountains of the meanders” kalder kunstneren sit værk, og navnet henviser til de slyngninger, der opstår i vandløb gennem mange år, og som kan forme et helt landskab. Derfor bugter overfladerne på karrene sig ind og ud og spiller med den dynamiske placering på pladsen op til det store bylandskab.

Bronze-springvandene er betalt af FB Gruppen og Statens Kunstfond i forening. Den samlede pris løber op i over halvanden million kroner.

–        Meningen med de syv springvand er at give muligheder for eftertanke og oplevelse for beboerne her i bebyggelsen, fortalte Veo Friis Jespersen ved indvielsen, hvor hun også takkede alle, der havde bidraget til, at det lykkedes.

Kompliceret proces

Kunstneren fortalte tillige om den komplicerede proces med at skabe de store bronzespringvand. Hun havde arbejdet med en model i 20 pct. størrelse og fået tegnet dem i 3D. På den måde kunne bronze-fontænernes massive vægge få den helt rigtige tykkelse og udtryk – uden at blive hverken for tykke eller tynde.

Selve produktionen af fontænerne var foregået i Italien, da ingen herhjemme kunne løse denne opgave. Med til indvielsen var også ingeniør Thomas Friis fra Fokdal Springvand har stået for den tekniske del af arbejdet, så der kommer vand op af fontænerne.