Som protektor for Forælder Fonden indviede Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte et nyt kollegiehus på Grønttorvet, som fonden har opført til enlige forældre

I 2016 havde 29,6 pct. af alle børnefamilier i Danmark kun en forælder , og vi er dermed et af de lande i Europa med flest enlige forældre. Derfor var glæden ikke til at tage fejl af hos de mange fremmødte, da H.K.H. Prinsesse Benedikte indviede Forælder Fondens nye kollegiehus Anemone Hus i Københavns nye, grønne bydel, Grønttorvet. Ligesom Forælder Fondens to andre kollegiehuse er huset på Grønttorvet nemlig for studerende, der er alene med børn.

Selvom der er mange fordele ved at være alenemor eller -far, så er enlige forældre ifølge sociolog Sara Rosenmeier en sårbar gruppe, hvor særligt netværk og støtte kan være en mangelvare.
– Forælder Fonden er med sine kollegiehuse med til at gøre en afgørende indsats for målgruppen i en periode af livet, hvor opbakning og støtte er vigtig. Det er vigtigt for forældrene, for børnene og for samfundet. I Danmark har vi omkring 166.000 enlige forældre, og det tal er stigende. Selvom der er fordele ved at være enlig forælder, så bringes denne målgruppe helt automatisk i en mere udsat position, forklarer Sara Rosenmeier og uddyber, at enlige forældre kan have flere økonomiske udfordringer, være mere ensomme og føle tidspres i hverdagen, ligesom enlige forældre under uddannelse har en højere frafaldsprocent end deres medstuderende.

H.K.H. Prinsesse Benedikte har været protektor for Forælder Fonden siden fondens opstart i 1966. Fonden arbejder for at sikre trygge hjem og fællesskaber, som skaber et sikkert fundament for, at hele familien trives og får en større chance for at rejse sig i livet.

Fællesskab og trygge rammer
Forælder Fonden har opført kollegiehuset Anemone Hus på baggrund af donationer fra Oak Foundation. Huset, der rummer 14 boliger, er etableret ud fra tankegangen om at skabe trygge rammer med fællesarealer, hvor beboerne kan være sammen med de øvrige beboere.
– I det øjeblik jeg fandt ud af, at jeg skulle være mor, havde jeg kun håb og drømme for den bedste tilværelse for min søn. Det er følelser og tanker, alle forældre kan nikke genkendende til. Jeg gik straks i gang med en uddannelse, men pludselig braste kærligheden, og vores fremtid var usikker. Det gik, og det fungerede. Men det var ensomt, og der var ingen at dele bekymringer og glæder med i hverdagen, fortæller beboeren Vanja ved indvielsen og fortsatte:
– Nu sidder jeg i en dejlig lejlighed med masser af liv, nye gode venskaber og en masse mennesker, der spørger til min dag. Der er allerede blevet drukket en masse kopper kaffe i lejligheden og i fælleskøkkenet, når børnene er puttet. Og det er ikke kun mig, der er gladere. Det er nemlig utrolig populært at sige i klassen, at man har et stort tumlerum og biograf derhjemme. Og det er derfor meget fedt at have legeaftaler med Storm.

Vanja nævnte i sin tale, hvor taknemmelig hun er for at bo i Anemone Hus. Udover nye venskaber og oplevelser har kollegiehuset nemlig gjort hendes søn meget mere udadvendt og har fået en bedre start på livet.

Mangfoldig bydel
Hos FB Gruppen, der er projektudvikler på Grønttorvet, er man glade for H.K.H. Prinsesse Benediktes besøg og samtidig stolt af, at Grønttorvet danner rammen for Forælder Fondens nye kollegiehus. Fondens værdier går nemlig godt i spænd med Grønttorvets ambition om at være en mangfoldig bydel med mange fællesarealer, hvor beboerne kan mødes – uanset om det er i Grønttorvsparken, på legepladserne, på tagterrasserne eller i de kommende caféer.
– Vi er stolte over, at Forælder Fonden har valgt at placere Anemone Hus på Grønttorvet. Kollegiehuset er nemlig med til at understøtte den mangfoldighed, der er visionen for hele området. Vi har i år budt velkommen til både ejere, lejere, seniorer, studerende og almene lejere. Der er således plads til alle generationer på Grønttorvet, og vi kan allerede nu mærke, hvordan fællesskaberne vokser på kryds og tværs. Vi er derfor utroligt glade for at have beboerne i Anemone Hus med i det stærke fællesskab, fortæller adm. direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S.