FB Gruppen A/S har omdannet det tidligere engros grønttorv i Valby til en ny, grøn bydel med fokus på fællesskaber og bæredygtighed. I finalen til Building Awards 2020 overhalede Grønttorvet både Køge Kyst og Carlsberg Byen. Dermed kan FB Gruppen føje endnu en pris til rækken af anerkendelser for tilgang og kvalitet i deres byggerier.

Med transformationen af det historiske grønttorv i Valby har projektudviklerkoncernen FB Gruppen A/S skabt en ny, grøn og moderne bydel. Når området er færdigbygget i 2022, vil det tidligere industriområde summe af liv fra 3.000 boliger, der omkranser en 23.000 m2 stor park i midten af området.

Succesfuld omdannelse til ny bydel

Det skete med besøg af formanden for Dansk Byggeri, Claus Bering, som på vegne af Building Awards-juryen kunne overrække diplom, skilt og blomster til adm. direktør Hans-Bo Hyldig og teknisk direktør Stig Nørnberg fra FB Gruppen A/S.

FB Gruppen har formået at transformere det gamle grønttorv i København til et område for alle med ejerboliger, andelsboliger, seniorboliger og almene boliger. De har transformeret et kedeligt industriområde til en helt ny bydel i Valby og gjort området betydelig mere interessant. Samtidig er det grønne bevaret gennem f.eks. en æbleplantage og grønne områder. Grønne oaser. Levende nærmiljø. Fællesskab. Her kan beboerne udleve drømmen om det grønne byliv i Københavns nye, spirende bydel, sagde Claus Bering som motivation for juryens valg af FB Gruppen og Grønttorvet.

Juryens begrundelse

Developerprisen er en del af Building Awards, som hvert år uddeles af byggeriets dagblad, Licitationen i samarbejde med ledende aktører i bygge- og anlægsbranchen. Prisen som årets developer er en af syv priser, der gives til virksomheder, der arbejder for et bæredygtigt byggeri. FB Gruppen har – efter et udskillelsesløb med 23 nominerede deltagere – modtaget prisen for at have transformeret det tidligere industriområde til et grønt område for alle. Juryen begrunder valget af FB Gruppen således:

”Det gamle engros-Grønttorv i Valby, som siden 1958 har været handelssted for frugt-, grønt, – og blomsterhandlere, er forvandlet til en ny, moderne bydel. Spirende væksthuse, grønne omgivelser og fokus på fællesskaber sikrer, at Grønttorvet vil fortsætte i samme grønne ånd, mens forskellige detaljer i arkitekturen vil minde os om områdets helt unikke historie. Grønttorvet i Valby har været med til at løfte en bydel i et projekt, der tilbyder mange forskellige bo- og ejerformer, trækker historiske bånd til områdets tidligere anvendelse og fremstår sammenhængende uden at enkeltdelene mister identitet.”

Nomineret til flere priser

Både teknisk direktør Stig Nørnberg og adm. direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S var tydeligvis både stolte og glade for at modtage Developerprisen 2020.

Tusind tak for prisen. Den er vi utroligt glade for og modtager den med stolthed på vegne af alle vores medarbejdere, samarbejdspartnere og dygtige håndværkere, der har gjort dette muligt. En af årsagerne til, at vi kan bygge i høj kvalitet til tiden her på Grønttorvet er, at vi alle sammen nøje følger den plan, som vi lagde for fire år siden. Vi vil sætte denne pris på hæderspladsen som inspiration for os alle om, at de værdier, vi arbejder efter, bliver set i markedet og anerkendt. 1000 tak, sagde Hans-Bo Hyldig.

Priserne ved Building Awards bliver normalt uddelt ved en prisuddeling i november. På grund af COVID-19 har Nordiske Medier i år i stedet valgt at kåre vinderne løbende over efteråret i Licitationen. FB Gruppen A/S er i år også nomineret til Bygherreprisen, der uddeles af Bygherreforeningen. Vinderen af dén konkurrence offentliggøres senere på året.