• 09/03-18

Ny milepæl på Grønttorvet

Med åbningen af den første café er Grønttorvet nået endnu en milepæl som Københavns nye, grønne bydel. Flot fremmøde fra beboere gav indehaveren af den økologiske og socialøkonomiske café godt mod på fremtiden

En ny milepæl er nået for Grønttorvet, hvor der i disse år opføres 2.300 boliger. Det skete forleden, da Grønttorvet første café – Café Pomet – holdt åbningsreception og gav beboere smagsprøver på caféens sortiment af spiselige blomster samt økologisk brød, mad og kager.

– Det er godt nok en skøn velkomst at få her på den første åbningsdag. Det er dejligt, at så mange mennesker kommer. Familier, børn, seniorer, universitetsstuderende – mennesker i alle aldre. Vi bliver helt ydmyge og håber, det bliver et langvarigt forhold, sagde Hanne Danielsen, der glædede sig over de mange gæster, der var mødt op til åbningen af caféen.

Caféen drives af den socialøkonomiske virksomhed Grennessminde, der har eget økologisk gartneri, bageri og caterkøkken. Både det økologiske sortiment og den socialøkonomiske café går ifølge Hanne Danielsen, der til daglig er adm. direktør i Grennesminde, godt i spænd med Grønttorvets visioner om grønne værdier og fællesskaber.

– Jeg ser et stort potentiale i at ligge på Grønttorvet, hvor vi bliver samlingspunkt for beboere og folk i nærområdet – både gennem den almindelige cafédrift men også gennem de mange fællesaktiviteter, som vi har i støbeskeen såsom filmaftener, foredrag, fællesspisning mv. Vi vil rigtig gerne skabe rammerne sammen med beboerne. Derfor skal vi lytte til hinanden og finde ud af, hvad det et for en cafe, beboerne har allermest glæde af.

Ikke kun økologi er på dagsordenen hos caféen. Den arbejder også med det rummelige arbejdsmarked og arbejder aktivt for at skabe beskæftigelse for folk, der er på kanten af eller faldet ud af arbejdsmarkedet.

Perfekt match

Det er ikke en tilfældighed, at Grennessminde er Grønttorvets første café. FB Gruppen, der står bag udviklingen af den nye bydel, har siden første spadestik på Grønttorvet haft en vision om at skabe en grøn og bæredygtig bydel, der opfordrer til fællesskaber og landsbystemning. Butikker og erhverv i bydelen udvælges derfor meget omhyggeligt.

– Hos FB Gruppen er vi glade for, at Grønttorvet nu har fået sin egen cafe, som kan samle beboerne. Visionen er at skabe en grøn bydel med plads til fællesskaber og landsbystemning. Siden opstarten har vi derfor lagt vægt på at udvikle fællesområder og finde butikker, der understøtter den grønne tankegang og danner rammen for fællesskaber. Og her er jeg sikker på, Café Pomet med flere sociale initiativer vil være en god bannerfører for at samle bydelen, sagde adm. direktør i FB Gruppen, Hans-Bo Hyldig.

Nysgerrige for at følge udviklingen

Ægteparret Sandra og Flemming Pilemann fra Valby var blandt gæsterne til åbningen af Café Pomet. Selvom ægteparret endnu ikke er flyttet ind i den bolig, de har købt på Grønttorvet, følger de nemlig aktivt med i udviklingen i området.

– Vi er kommet i dag, fordi vi er nysgerrige på at se udviklingen af bydelen, hvor vores kommende hjem ligger. Caféen er det første indendørs mødested, hvor man kan samles og komme i dialog med sine naboer. Derfor var det spændende at se den, fortalte ægteparret.