• 29/06-16

FB Gruppen og PKA tager første spadestik til bydelen Ny Valby

Tirsdag eftermiddag blev det første spadestik taget til Københavns nye, grønne bydel Ny Valby. Mens der opføres flere end 2000 boliger på det gamle Grønttorv, vil der være kreative områder og events, der skal skabe grobund for bydelens liv. 

Over de næste fem år opføres der flere end 2000 boliger på det tidligere Grønttorvet i Valby. Det første byggefelt, hvor gravemaskinerne nu er kørt i stilling, indeholder 133 lejligheder. Det er det første byggefelt af i alt 19 byggefelter, og det er planen at påbegynde et nyt byggeri hvert kvartal.

Boliger for alle københavnere
– Boligerne er en god blanding af almene boliger, lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger, som alle bliver til at betale for den almindelige Københavner. Og med en park på 19.000 kvadratmeter i midten, hvor søjler fra den store auktionshal symboliserer Grønttorvets historie, skaber vi en unik, grøn oase til glæde for både kommende beboere og alle københavnere, siger Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen.

FB Gruppen har med finansiering fra PKA købt arealet på 160.000 kvadratmeter svarende til 22 fodboldbaner. Ud over de 2.000 boliger bliver der også plads til en række butikker, cafeer, to børneinstitutioner og formentlig også kontorer.

PKA med til at løse boligudfordringerne
PKA’s adm. direktør, Peter Damgaard Jensen, er glad for, at der nu er taget hul på at udvikle den spændende bydel, Ny Valby, der vil bidrage til at løse udfordringerne med boligmangel i København.
– Vi ser frem til at give nyt liv til det historiske Grønttorv og skabe en dynamisk bydel med en stor park og kvalitetsboliger, som kommende beboere vil være glade for i mange år. Udover Ny Valby er PKA ved at bygge flere hundrede boliger i København, og på den måde er vi med til at sikre boliger til de mange tilflyttere. Det er positivt, at PKA kan bidrage til at løse samfundsudfordringer og samtidig skabe et godt og stabilt afkast til medlemmernes pensioner, siger Peter Damgaard Jensen.

Dedikeret til kreative projekter
Mens byggeriet opføres stiller FB Gruppen de historiske bygninger og arealer til rådighed for kreative projekter af enhver slags – herunder pop-up butikker, street-køkkener, boder, madsteder mm.

Allerede nu er der etableret to indendørs beachvolley-baner i den gamle auktionshal, container-markedspladsen Boxland, madboder og meget mere, der løbende kommer til. Alt sammen kan følges via Facebookgruppen “Det Gamle Grønttorv”.

Fakta-bokse:

Om Ny Valby
· I april 2016 forlod gartnere og blomsterhandlere Grønttorvet, der åbnede i 1958
· Ny Valby bliver en helt ny bydel, baseret på en byplan fra tegnestuen Polyform
· Arealet er på 160.000 kvm (svarende til 22 fodboldbaner) med byggeret til næsten 240.000 kvm – en håndfuld byggefelter er dog solgt fra
· Planerne omfatter 90 pct. boliger fordelt på 2.000 blandede enheder – bl.a. rækkehuse og fem højhuse på 50-80 meter. Salgspriser og lejeniveauer bliver lavere end i flere andre nye bydele
· Derudover kommer to børneinstitutioner, butikker, cafeer og formentlig også kontorer
· Bydelen får en stor park, hvor søjler fra den store auktionshal bevarer de historiske rødder
· Byggeriet ventes at strække sig over fem år og beløbe sig til mindst fem milliarder kroner
· En del af Valby Syd, et af Københavns særlige udviklingsområder
· Bydelen bliver betjent af stationerne Vigerslev Allé med S-tog (Ringbanen) og Ny Ellebjerg med flere S-togslinjer samt regionaltog (fra 2018/19) og metro (fra 2023)

Om FB Gruppen
· FB Gruppen (Fokus på Boliger) udvikler, bygger og sælger boliger, hovedsageligt i Storkøbenhavn.
· Virksomheden blev etableret i 2003 af adm. direktør Hans-Bo Hyldig og projektdirektør Stig Nørnberg og har siden leveret over 1000 boliger, blandt andet på Islands Brygge og Frederiksberg samt på Teglholmen i Sydhavnen, hvor FB Gruppen også selv har kontor.
· FB Gruppen færdiggør omkring 300 boliger om året. Dette bliver nogenlunde fordoblet med Ny Valby-planerne.
· I 2015 fik FB Gruppen et overskud på 32 mio. kr. efter skat og havde en egenkapital på 82 mio. kr.

Om PKA
· PKA administrerer pensioner for tre pensionskasser primært inden for social- og sundhedssektoren.
· PKA har 275.000 medlemmer og en samlet formue på 235 mia. kr.
· PKA har investeret ca. 16,6 mia. kr. i danske ejendomme og ca. 2,4 mia. kr. i udenlandske ejendomme.