• 09/10-17

FB Gruppen og Effekt modtager Frederiksberg Kommunes arkitekturpris

Tegnestuen Effekt står bag designet på FB Gruppens ”Thurøhus”, der er vinder af Frederiksberg Kommunes pris ”Bygningspræmiering 2017”. Thurøhus modtager anerkendelsen for både at respektere det historiske bymiljø og for at spille op til Godthåbskirkens skulpturelle profil. 

Siden 1902 har Frederiksberg hvert andet år belønnet smukt byggeri i kommunen, der er kendt for sine mange historiske bygninger og for at fokusere på kvalitet i arkitekturen. Det stemningsfulde Håndbibliotek på Frederiksberg Rådhus dannede en regnfuld oktoberdag den perfekte ramme om dette års prisuddeling, hvor et ejendomsprojekt med 18 lejligheder lige ved siden af den historiske Godthåbskirke var udpeget af dommerkomitéen til at modtage ”Frederiksberg Kommunes Præmiering af Gode og Smukke Bygninger”.

Moderne byggeri med respekt for lokalmiljøet
Der er for alvor kommet gang i byggeriet igen, og også på Frederiksberg er der i de seneste år blevet bygget rigtig meget.
– Men selvom det går stærkt, skal vi værne om den arkitektoniske kvalitet, sagde borgmester Jørgen Glenthøj (C) i sin optakt til prisuddelingen og fortalte om dommerkomitéens indstilling af Thurøhus:
– Thurøvej havde et hul i facaderækken, hvor der lå nogle lave garagebygninger mellem de 5 etagers høje ejendomme, der ellers kendetegner vejen. Dette hul er nu blevet udfyldt af en ny boligejendom, der fuldender vejens harmoniske profil. Det er tydeligt, at Thurøhus er et moderne byggeri med klare referencer til historikken i området. Det er en flot balance mellem respekt for det lokale miljø og kravene til tidssvarende boliger, sagde Jørgen Glenthøj.

Bygger kun boliger vi selv vil bo i
Hos projektudvikleren og byggekoncernen FB Gruppen A/S var teknisk direktør Stig Nørnberg og adm. direktør Hans-Bo Hyldig inviteret til rådhuset for at modtage prisen. Og glæden over prisen var tydelig hos prismodtageren:
– Jeg er utroligt glad og stolt over, at endnu et af vores byggerier får en pris for høj kvalitet og smuk arkitektur. Frederiksberg Kommunes begrundelse for præmieringen af Thurøhus er jo netop dét, vi i FB Gruppen arbejder for, sagde adm. direktør Hans-Bo Hyldig og fortsatte:
– Vores overordnede vision er at bygge boliger, vi selv vil bo i. Det er vigtigt, at alle omkring vores byggerier og boliger kan være stolte, både arkitekter, rådgivere og håndværkere – og ikke mindst beboerne, sagde Hans-Bo Hyldig i sin takketale.

Respekt for kirken og gaden
Også hos arkitekterne hos tegnestuen Effekt, der står bag designet af Thurøhus, var der synlig stolthed ved prisoverrækkelsen, der var den tredje inden for en uge for den succesfulde tegnestue. Effekt har forsøgt at indpasse huset i Frederiksbergs historiske bymiljø og samtidig skabe et nyt og udtryksfuldt byggeri med unikke og moderne boliger.
– Det asymmetriske tag på Thurøhus er inspireret af det skulpturelle tag på Godthåbskirken, der er nabo til byggeriet. Ved at knække taget på en utraditionel måde er der på de tre øverste etager skabt nogle ret fantastiske boliger under taget i dobbelt højde. Den anden facade, der vender ud mod gaden, taler med respekt til bymiljøet med Thurøvejs tidstypiske rødstens-facader og karnapper. Og boligerne i stueetagen har egne forhaver mod både gård og gade, fortæller arkitekt og partner Sinus Lynge, der sammen med projektteamet modtog prisen på tegnestuens vegne.

Fjerde anerkendelse til FB Gruppen
Frederiksberg Kommunes præmiering af Thurøhus er den fjerde anerkendelse, som FB Gruppen modtager for et af sine byggeprojekter. Af øvrige projekter kan nævnes Kilevej 6, der ligeledes har modtaget anerkendelse fra Frederiksberg Kommune, samt Bryggeblomsten, der er præmieret af Københavns Kommune, og Ringstedhuset, der har modtaget Ringsted Kommunes Arkitekturpris.
– Det er i hvert eneste projekt vigtigt, at vi konstant holder for øje, at det er mennesker, vi bygger til og for. Prisen, som vi har modtaget sammen med vores dygtige samarbejdspartnere hos Effekt, som stod for arkitekturen på Thurøhus, og Ingcon, der styrede projektering og byggeri, er en vigtig anerkendelse, som vi sender videre til alle involverede, understreger Hans-Bo Hyldig.

Et af de største projekter, som FB Gruppen netop nu udvikler, er Grønttorvet i Valby, hvor det historiske engros-område i disse år omdannes til over 2.200 blandede boliger i høj kvalitet med en stor, grøn og spiselig park på 23.000 m2 i midten af bydelen.

Fakta om Frederiksberg Kommunes Bygningspræmiering 2017:
• Bygningspræmieringen, hvis officielle navn er Frederiksberg Kommunes Præmiering af Gode og Smukke Bygninger, blev uddelt for første gang i 1902.
• Her præmieres hele bygninger og tilbygninger, som er færdigbygget siden sidste bygningspræmiering.
• Bygningspræmieringen præmierer ikke facader alene og heller ikke restaureringsprojekter.
• Dommerkomitéen 2017 er:
• Tre medlemmer af Frederiksberg Kommunalbestyrelse: Borgmester Jørgen Glenthøj samt Thyge Enevoldsen og Karsten Lauridsen
• Tre medlemmer af Arkitektforbundet: Arkitekterne Lone Busk, Michael Christiansen og Ebbe Wæhrens
• By- og Miljødirektør Ulrik Winge
• Stadsarkitekt Claus Sivager, der også har fungeret som komitéens sekretær

Om FB Gruppen A/S
• FB Gruppen (Fokus på Boliger) udvikler, bygger og sælger boliger, hovedsageligt i Storkøbenhavn.
• Virksomheden blev etableret i 2003 af adm. direktør Hans-Bo Hyldig og teknisk direktør Stig Nørnberg og har siden leveret over 1.500 boliger, blandt andet i Roskilde, på Islands Brygge og Teglholmen i København samt på Frederiksberg. FB Gruppen er herudover i gang med projekter i Roskilde, Hvidovre, Farum og Valby.
• FB Gruppen færdiggør omkring 500 boliger om året. Målsætningen er at bygge flere end 1.000 boliger årligt.
• I 2016 passerede FB Gruppen en omsætning på 1 mia. DKK og leverede et resultat på 146 mio. DKK Årets resultat excl. minoritetsinteresser var på 81,3 mio. DKK.

Om EFFEKT
• EFFEKT er et multidisciplinært arkitektkontor i København, der opererer indenfor arkitektur, byplanlægning og research.
• Firmaet blev etableret i 2007 og beskæftiger i dag 35 dedikerede fuldtidsmedarbejdere under kreativ ledelse af de to partnere Sinus Lynge og Tue Foged.
• De seneste år har EFFEKT markeret sig på den nationale og internationale arkitekturscene gennem en række prisvindende projekter. Senest har Effekt vundet tre forskellige arkitekturpriser for tre forskellige projekter: Frederiksberg Kommunes Bygningspræmiering 2017 for Thurøhus, Aarhus Kommunes Arkitekturpris 2017 for transformationen af et alment boligområde, Rosenhøj i Viby Syd Århus samt den internationale arkitekturpris ICONIC Award fra German Design Council for observationstårnet og treetop walken ved Camp Adventure i Gisselfeld Kloster Skove ved Næstved.

Yderligere information:
• Partner, arkitekt Sinus Lynge, sly@effekt.dk, 26 84 59 61
Kommunikationschef, cand.scient.soc. Mette Marie Stahl Pedersen, mms@effekt.dk, 22 17 21 82
• Borgmester Jørgen Glenthøj: træffes via vicekontorchef, borgmestersekretær Verena Rieck,
telefon 38 21 20 30, borgsek@frederiksberg.dk
Information om Arkitekturprisen 2017: Byggesagsbehandler, arkitekt Emilie Westergaard Folkersen, direkte 38 21 41 38, emfo01@frederiksberg.dk