• 22/09-17

Grønttorvets første plantedag

Væksthuse, plantekasser og bede blev indviet ved Grønttorvets første plantedag i Hortensia Hus. Her deltog 60 af Grønttorvets første beboere for at bidrage til fællesskabet, få indblik i urban gardening og styrke relationerne med hinanden. 

To tredjedele af beboerne er nu flyttet ind i Grønttorvets første ejendom, Hortensia Hus. Siden beboerne flyttede ind, har de sendt nysgerrige blikke efter tagterrassen, hvor håndværkere har været i gang med at færdiggøre ejendommens væksthuse. Forleden fik de endelig muligheden for at indvie tagterrassen, da projektudvikler FB Gruppen og bygherre PKA inviterede til plantedag på taget af Hortensia Hus.

Tæt på 60 beboere deltog på plantedagen, der var sat i værk for opstart af væksthuse, plantekasser og bede, som ejendommens beboere selv skal drive gennem såkaldte plante-laug.
– Væksthusene er etableret ud fra ambitionen om at skabe en grøn oase, hvor beboerne kan samles, inspireres og få jord under neglene. Normalt glider vi ud af et byggeprojekt, når nøglerne er overdraget til de nye beboere, men Grønttorvet er jo en helt speciel bydel – også for os. Derfor vil vi gerne hjælpe processen på vej ved at etablere et taghave-laug, som beboerne selv overtager 100%, når de er flyttet ind, sagde Stig Nørnberg, der er teknisk direktør for FB Gruppen A/S.

At dyrke planter og bede i væksthuse midt i byen, bedre kendt som urban gardening, kræver sin erfaring. Byhaveekspert Signe Voltelen var derfor facilitator for plantedagen, hvor hun gav beboerne inspiration til plantevalg og dyrkningsprincipper samt hjalp dem med at plante bedene til.

Beboerne favner fællesskabet
Interessen for plantedagen var stor blandt de nye beboere, der under kyndig vejledning fra Signe Voltelen og hendes gartnere gav taget og væksthusene liv. Især dét at skabe nye relationer og bidrage til fællesskabet var i fokus hos flere af de fremmødte:
– Vi synes, det er en rigtig spændende dag og ser deltagelsen som en langsigtet løsning. Vi vil gerne lære andre mennesker at kende og blive en del af fællesskabet – og det giver plantedagen god mulighed for. Samtidig ønsker vi at være med til at udvikle ejendommen, så den er pæn og til gavn for alle. Derfor vil vi gerne støtte op om dagen, fortalte Christine og Thomas, der sammen med deres søn Laurits på tre år er nogle af de første beboere i Hortensia Hus.

Parret kommer fra en lejlighed på Nørrebro og har ikke stor erfaring med at dyrke planter og bede.
De glæder sig derfor til at prøve kræfter med urban gardening.
– Vi vil rigtig gerne inspirere lille Laurits til at synes om udeliv og dét at dyrke grønt. Laurits skal samtidig gerne have nogle legekammerater i den nye bydel, og derfor har det været vigtigt at være med i dag, sagde Thomas, der samtidig afslørede, at parret har tilmeldt sig det fælles plante-laug, som er etableret for Hortensia Hus.

Grønt samlingssted
En anden familie, der også var med til plantedag, var Beathe og hendes søn Hector på fire år. Familien kommer tidligere fra Ølstykke og har været vant til at være haveejere. Derfor er familien glade for væksthusene, der giver familien mulighed for fortsat at dyrke havelivet.
– Jeg synes, plantedagen er et godt initiativ, som vi har glædet os meget til at opleve. Fra vores lejlighed har vi på tæt hold kunnet se, hvordan væksthusene er blevet bygget og sat op. Derfor har vi også været ekstra spændte på at deltage og se væksthusene, ligesom vi er spændte på, hvordan det kommer til at fungerer fremover, sagde Beate, der samtidig fremhævede plantedagen som en god mulighed for at møde andre naboer end de forældre, de møder på legepladsen med børn.

Næste plantedag i Hortensia Hus holdes den 4. oktober, hvor bedene i gårdrummet beplantes.