Fuldt hus til Sankt Hans på Grønttorvet
Allerede inden de første beboere er flyttet ind, summer Grønttorvet af liv. Mere end 100 mennesker mødte op til Sankt Hans med bål, taler og madboder. Det er nysgerrigheden efter det nye område, der trækker, lød det fra flere af de fremmødte
I hverdagen er området omkring Grønttorvet fuld af travle håndværkere, der arbejder på at få opført boliger til de mange tusinde mennesker, der bliver beboere i Valbys nye, grønne bydel. Men fredag var gravemaskiner og kraner for en stund skiftet ud med bål og madboder, da der blev afholdt Sankt Hans i et af Grønttorvets hjørner. Her var både kommende og potentielle beboere, naboer og andre nysgerrige blandt de mere end 100 mennesker, der mødte op til arrangementet.
– Vi er stolte over at være med til at skabe en aktiv og levende bydel, som tilmed er blandt Københavns grønneste. Her er sjæl og kulturarv, og de kommende beboere får en unik mulighed for at være de første til at bygge videre på det historiske Grønttorvs DNA, sagde Hans-Bo Hyldig, der er adm. direktør i FB Gruppen, der står for opførelsen af Grønttorvet, i sin Sankt Hans-tale. I talen kom Hans-Bo Hyldig også med en opfordring til de kommende beboere om at tage aktiv del i det spirende lokalsamfund, de kommer til at være en del af.
Naboer følger spændt med i udviklingen
Inden bålet blev tændt, var der mulighed for at komme på rundvisning i bydelen. Det var blandt andet denne mulighed, der gjorde, at veninderne Rikke Fink og Helle Kalør var mødt op til arrangementet.
– Som naboer til området har vi fulgt spændt med i den store udvikling på Grønttorvet seneste år. Det bliver jo en helt lille by i byen, lød det fra Rikke Fink, der er så begejstret for området, at hun overvejer, om hun sammen med sine to teenagebørn skal skrive sig op til en af de mange boliger, der skyder op de kommende år.
De første beboere på Grønttorvet er netop ved at flytte ind på Grønttorvet. Lejerne i 65 lejligheder i Hortensia Hus får denne uge nemlig fået udleveret nøglerne til deres nye hjem og flytter ind som områdets allerførste beboere.
Om Grønttorvet
På det historiske område i Valby, der tidligere husede Københavns Grønttorv, opfører FB Gruppen over de næste fire år 2.200 blandede boliger, heriblandt ejer-, andels- og leje samt almen boligudlejning. Ambitionerne for den nye bydel er at opnå en blandet beboersammensætning, og der opføres derfor både familieboliger, seniorboliger og ungdomsboliger, ligesom der kommer lejligheder samt rækkehuse og byhuse med små haver. I midten af bydelen anlægges en spiselige park på 23.000 kvadratmeter, hvor dele af de gamle auktionshaller vil blive integreret for at hylde områdets historiske betydning. I den nye bydel får beboerne masser af grønne områder og et stort fælleshus til leg, afslapning og oplevelser, der taler til alle sanser. Endelig vil underjordiske parkeringspladser sikre, at bydelen bevarer sit grønne islæt.
Fakta
· I april 2016 forlod gartnere og blomsterhandlere det gamle Grønttorv, der åbnede i 1958
· Grønttorvet bliver en helt ny bydel, baseret på en byplan fra tegnestuen Werk (tidligere Polyform)
· Arealet er på 150.000 kvm (svarende til 22 fodboldbaner)
· Planerne omfatter 90 pct. boliger fordelt på 2.200 blandede enheder – bl.a. lejligheder, rækkehuse og fire højhuse på 50-80 meter. Salgspriser og lejeniveauer bliver attraktive i forhold til andre nye bydele
· Derudover kommer to børneinstitutioner, butikker, cafeer og kontorer
· Bydelen får en park på 23.000 kvadratmeter, hvor elementer fra den store auktionshal bevarer de historiske rødder
· Byggeriet ventes at strække sig over fire år og beløbe sig til mindst fem milliarder kroner
· Bydelen bliver betjent af stationerne Vigerslev Allé med S-tog (Ringbanen) og Ny Ellebjerg med flere S-togslinjer samt regionaltog (fra 2018/19) og Metro (fra 2023)